Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος


Εορτάζει στις 28 Ιανουαρίου εκάστου έτους.

Ο Όσιος Εφραίμ καταγόταν από την Ανατολή και γεννήθηκε στην πόλη Νίσιβη της Μεσοποταμίας πιθανώς το 308 μ.Χ. ή και ενωρίτερα. Ήκμασε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου (324 - 337 μ.Χ.), Ιουλιανού του Παραβάτου (361 - 363 μ.Χ.) και των διαδόχων αυτού. Από την μικρή του ηλικία διδάχθηκε την πίστη και την αρετή από τον Επίσκοπο της γενέτειράς του Ιάκωβο (309 - 364 μ.Χ.), ο οποίος και τον χειροτόνησε διάκονο, αλλά ο Όσιος αρνήθηκε να λάβει μεγαλύτερο αξίωμα. Ακολούθησε πολύ νωρίς τον μοναχικό βίο και με το φωτισμό του Παρακλήτου έγραψε πάρα πολλά συγγράμματα πνευματικής και ηθικής οικοδομής. Γι’ αυτό και θαυμάζεται για το πλήθος και το κάλλος των έργων του. Γνώστης ακριβής όλων των δογματικών θεμάτων, ήξερε να καταπολεμά τις αιρέσεις και να υπερασπίζει με θαυμάσια σαφήνεια την Ορθοδοξία. Ήταν εκείνος που κατατρόπωσε σε διάλογο τον αιρετικό Απολλινάριο και
οδήγησε πολλούς αιρετικούς να επιστρέψουν στην πατρώα ευσέβεια.

Όταν, διά της συνθήκης του έτους 363 μ.Χ., που υπέγραψε ο διάδοχος του Ιουλιανού του Παραβάτου, Ιοβιανός (363 - 364 μ.Χ.), η Νίσιβης παραδόθηκε στους Πέρσες, ο Όσιος Εφραίμ εγκατέλειψε την πατρίδα του και
ήλθε στην Έδεσσα, όπου ασκήτεψε σε παρακείμενο όρος. Το έτος 370 μ.Χ. επισκέφθηκε τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας και λίγο αργότερα τους Πατέρες και Ασκητές της Αιγύπτου.

Ο Όσιος Εφραίμ κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 373 μ.Χ. και η Σύναξή του ετελείτο στο Μαρτύριο της Αγίας Ακυλίνας, στην περιοχή Φιλοξένου, κοντά στην αγορά.

πολυτίκιον
χος γ’. Θείας πίστεως.
Ρε
θρον υλον, ν τ ψυχή σου, τν ζωήρρυτον, πλουτήσας φόβον, κατανύξεως κρατρ ναδέδειξαι, θεν μς πρς θν τελειότητα, τος εροίς σου ρυθμίζεις διδάγμασιν. φραμ σιε, Χριστν τν Θεν κέτευε, δωρήσασθαι μν τ μέγα λεος.

τερον πολυτίκιον
χος πλ. δ’.
Τα
ς τν δακρύων σου οας, τς ρήμου τό γονον γεώργησας· καί τος κ βάθους στεναγμος, ες κατόν τούς πόνους καρποφόρησας· καί γέγονας φωστήρ τ οκουμέν, λάμπων τος θαύμασιν, φραίμ Πατήρ μν σιε, πρέσβευε Χριστ τ Θε, σωθναι τάς ψυχάς μν.

Κοντ
άκιον
χος β’. Τά νω ζητν.
Τήν
ραν εί, προβλέπων τς τάσεως, θρήνεις πικρώς, φραίμ δάκρυα κατανύξεως· πρακτικός δέ γέγονας, ν τος ργοις διδάσκαλος σιε· θεν Πάτερ παγκόσμιε, αθύμους γείρεις πρός μετάνοιαν.

Κ
άθισμα
χος πλ. α’. Τν συνάναρχον Λόγον.
Τ
ν θησαυρν τς σοφίας τν μυστηρίων Χριστο, τν κρατρα τν θεον τς κατανύξεως, νυμνήσωμεν πιστοί, ν τ μνήμ ατο· φερωνύμως γρ εί, τς καρδίας τν πιστν, εφραίνει πεσι θείοις, φραίμ, ς πράκτωρ κα μύστης, τν το Κυρίου ποκαλύψεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.