Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ο ΑΓ.ΕΦΡΑΙΜ Ο ΣΥΡΟΣ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ

Ο ΑΓ.ΕΦΡΑΙΜ Ο ΣΥΡΟΣ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ

Περιορίζει γι ‘αυτούς που ασεβούν ,ο Διάβολος , την επιστροφή υπενθυμίζοντας τη δυσκολία της μετάνοιας. Αλλά η μετάνοια βλέποντας την πανουργία , πλησιάζει πιο γλυκομίλητη λέγοντας: <<Μόνο θυμηθείτε το Θεό, και εγώ θα αγωνισθώ για σας. Φέρτε στο νου σας την ευσπλαχνία του , και εγώ θα πρεσβεύσω για σας με στεναγμό. Μόνο στενάξτε λιγάκι, αμαρτωλοί, μετανοώντας, και θα σας κάνω δούλους του Θεού>>.
Είπε και ο προφήτης Ησαίας :<< Όταν απομακρυνθείς και στενάξεις , τότε θα σωθείς>>.(Ησ.30,15) .Να λέει σου προσφέρω υπεράσπιση, μόνο μετανόησε. Αν στενάξει αυτός που αμάρτησε, μαζί με το στεναγμό βγαίνει και το βάρος του Δράκοντα …και αφού ελαφρώσει ο νους, φεύγει μακριά το νέφος της άγνοιας, και γαληνεύει το μάτι της ψυχής, και αμέσως η μετάνοια οδηγεί την ψυχή στην σωτηρία.
Τότε μόνο θα στενάξει, αλλά και θα χύσει δάκρυα με περισσότερο πόνο. Για ποιό λόγο; Επειδή η ψυχή είδε μετά από καιρό τον Θεό σαν πατέρα..παρακινείται σε δάκρυα, διότι είδε μετά από καιρό αυτόν που την δημιούργησε. Γι ‘ αυτό χύνει δάκρια, και πείθει το Θεό ότι δέχεται την πατρική αγάπη , και καθαρίζεται από την δαιμονική κατάσταση. Δεν άκουσες ότι ο Δαβίδ είπε, << θα λούσω κάθε νύχτα το κρεββάτι μου>>; Όμως πρώτα στέναξε και μετά έχυσε δάκρυα. Σου φέρνω παράδειγμα και από απέραντη φύση , ότι πρώτα έρχεται ο άνεμος , και έπειτα ακολουθεί η βροχή. Πρώτα αντηχεί η βροντή, και έπειτα το σύννεφο ρίχνει σταλαγματιές. Υπάρχει στεναγμός χωρίς φωνή , όπως ο άγιος Παύλος λέει , διότι << το Πνεύμα μεσιτεύει για μας με στεναγμούς που δεν μπορούν να εκφραστούν>>.Η ενθύμηση του Θεού γίνεται για τους αμαρτωλούς στεναγμός, διότι πάλι ο Δαβίδ λέει << Έφερα στην μνήμη μου το Θεό και ένοιωσα ευφροσύνη>>(Ψαλμ.76,4).Διότι αυτοί που μετανούν χαίρονται, επειδή ελευθερώθηκαν από τα δεσμά του Δράκοντα.

ΠΗΓΗ :ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.