Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Εθελοντική Δράση: Τοποθέτηση Τροφίμων σε Ράφια 3/04/2015

Αγαπητά μέλη της κοινότητας, σας γνωστοποιούμε ότι την Παρασκευή 3/04/2015 θα χρειαστούμε την βοήθειά σας για να συνεχιστεί η τοποθέτηση των διαφόρων ειδών τροφίμων στο Ι. Προσκύνημα της Αναστάσεως του Χριστού στα Σπάτα, από τις 6:30  το απόγευμα έως τις 8:30 το βράδυ. Η τοποθέτηση γίνεται στο υπόγειο του προσκυνήματος και η πρόσβαση γίνεται από το γκαράζ.
Υπάρχουν πολλά τρόφιμα προς τοποθέτηση και θα χρειαστούν όσοι το δυνατόν περισσότεροι εθελοντές. Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σας και σας περιμένουμε και αυτήν την φορά !

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και Σύναξη Νέων 1 Απριλίου 2015

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και Σύναξη Νέων  1 Απριλίου 2015


Tην Τετάρτη 1η Απριλίου 2015 στις 6:00 μ.μ. θα τελεσθεί Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Σπάτων (βλ. χάρτη), προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας κ. Νικολάου.

Θα ακολουθήσει σύναξη νέων στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται κάτω από τον ναό, στις 8:30 μ.μ., με ομιλητή τον κ.Χάρη Σκαρλακίδη, αρχιτέκτονα, ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα του βιβλίου "Άγιον Φως. Το θαύμα του φωτός της Αναστάσεως στον Τάφο του Χριστού" και θέμα:

«ΑΓΙΟΝ ΦΩΣ: Αληθινό θαύμα ή ιστορική ψευδαίσθηση;»

Ο κ. Σκαρλακίδης είναι ίσως ο πιο τεκμηριωμένος μελετητής του μοναδικού αυτού σημείου, του Αγίου Φωτός.

 Μετά το τέλος της ομιλίας θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον Σεβασμιώτατο.

Η σύναξη απευθύνεται κυρίως σε νέους ηλικίας 18 – 35 ετών, θα μπορούσαν όμως να την παρακολουθούν και όσοι εκ των παλαιοτέρων συν τω χρόνω έχουν σχετικώς υπερβεί το όριο αυτό της ηλικίας.

Σύναξη Νέων στα Γλυκά Νερά 28.3.2015

Ιερά Μητρόπολις Μεσογαίας και Λαυρεωτικής 
Κοινότητα Νέων «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ»
Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Γλυκών Νερών

"Ο Χριστός ανατρέπει τη λογική του κόσμου!"




Αγαπητοί φίλοι,

Σας περιμένουμε το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015, ώρα 18.30 στον Κύκλο Νέων (περίπου 18-35 ετών) που θα λάβει χώρα στη Νεανική Εστία του Ιερού μας Ναού (αίθουσα κάτω από το ναό, βλ. χάρτη), για να μελετήσουμε και να βρούμε απαντήσεις μέσα από το Ευαγγέλιο και τους Πατέρες της Εκκλησίας μας.
Πριν και μετά τη συνάντησή μας θα υπάρχει καφές, τσάι, γλυκίσματα και χρόνος για ελεύθερη επικοινωνία!
Σας περιμένουμε!

Ιστοσελίδα Νεανικής Εστίας του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Γλυκών Νερών: http://www.xmo-gn.com

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

<Και το φως εν τη σκοτία φαίνει, και η σκοτία αυτό ου κατέλαβεν>

Δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομερό και πιο ανίσχυρο στον κόσμο, αδελφοί, από το σκοτάδι. Μόνο να ανάψετε ένα κερί στο δωμάτιο, κι όλο το σκοτάδι στιγμιαία εξαφανίζεται, σα να μην υπήρχε ποτέ. Και ο θάνατος είναι σκοτάδι, και η άγνοια είναι σκοτάδι, και το μίσος είναι σκοτάδι. Εάν λάμψει η ζωή, το σκοτάδι του θανάτου εξαφανίζεται στην στιγμή σα να μην υπήρχε ποτέ. Εάν λάμψει η γνώση, το σκοτάδι της άγνοιας εξαφανίζεται στη στιγμή σα να μην υπήρχε ποτέ. Εάν λάμψει η αγάπη, το σκοτάδι του μίσους εξαφανίζεται στη στιγμή σα να μην υπήρχε ποτέ. Ότι είναι συμβολικά αληθινό στον υλικό κόσμο, είναι πραγματικά αληθινό στον πνευματικό κόσμο και οτιδήποτε είναι συμβολικά αληθινό εξωτερικά, είναι πραγματικά αληθινό εσωτερικά. Αφού από τον πνευματικό κόσμο εσωτερικά έρχεται όλο το φως και όλη η αλήθεια, και κοινοποιείται αχνά έξω στον υλικό κόσμο.....
Μέχρι εκεί που φθάνει το φως του κεριού, μέχρι εκεί το σκοτάδι είναι φαγωμένο και δεν υπάρχει, σα να μην υπήρχε ποτέ. Ενώ στο άκρο τούτου του φωτός, εκεί όπου το φως τρεμοσβήνει, εκεί το σκοτάδι το περικυκλώνει. Γύρω από κάθε φως στον κόσμο περικυκλώνει το σκοτάδι.Επειδή στον κόσμο δεν υπάρχει κανένα φως, του οποίου οι ακτίνες θα φώτιζαν αιώνια.

Νηστεία προσευχή και ...

Τὴ Με­γά­λη Τεσ­σα­ρα­κο­στὴ οἱ Χρι­στια­νοὶ νη­στεύ­ουν καὶ προ­σεύ­χον­ται πε­ρισ­σό­τε­ρο, προ­ε­τοι­μα­ζό­με­νοι γιὰ τὴν ὑ­πέρ­λαμ­πρη γι­ορ­τὴ τοῦ Πά­σχα. Εἶ­ναι κα­λὸ αὐ­τό; Χρει­ά­ζε­ται τί­πο­τε ἄλ­λο;
Ἂς γυ­ρί­σου­με στὰ χρό­νια τῆς βα­βυ­λώ­νειας αἰχ­μα­λω­σί­ας τῶν Ἰσ­ρα­η­λι­τῶν. Ὁ δί­και­ος καὶ ἐ­λε­ή­μων Τω­βίτ, ἔ­χον­τας πε­ρι­πέ­σει σὲ ἐ­σχά­τη πτω­χεί­α καὶ τύ­φλω­ση, στέλ­νει τὸν γιό του Τω­βί­α σ’ ἕ­να μα­κρὺ τα­ξί­δι, ἀ­πὸ τὴ Νι­νευ­ὴ στοὺς Ρά­γους τῆς Μη­δί­ας, γιὰ νὰ εἰ­σπρά­ξει ἕ­να ση­μαν­τι­κὸ πο­σό, ποὺ εἶ­χε πα­λι­ό­τε­ρα δα­νεί­σει ὁ Τω­βὶτ σὲ κά­ποι­ον Γα­βα­ήλ. Πρὶν ἀ­να­χω­ρή­σει, ἐπειδὴ δὲν εἶναι σίγουρο ἂν θὰ τὸν ξαναδεῖ, μα­ζὶ μὲ ἄλ­λα, τὸν συμ­βου­λεύ­ει:
-  Ἀ­πὸ τὰ ὑ­πάρ­χον­τά σου, παι­δί μου, νὰ δί­νεις ἐ­λε­η­μο­σύ­νη, χω­ρὶς νὰ φο­βᾶ­σαι κα­θό­λου. Νὰ μὴν ἀ­πο­στρέ­ψεις τὸ πρό­σω­πό σου ἀ­πὸ κα­νέ­να φτω­χὸ καὶ δὲν θὰ ἀ­πο­στρέ­ψει ὁ Θε­ὸς τὸ πρό­σω­πό του πο­τὲ ἀ­πὸ σέ­να. Ἀ­νά­λο­γα μὲ τὸ πλῆ­θος τῶν ὑ­παρ­χόν­των σου νὰ κά­νεις ἐ­λε­η­μο­σύ­νη. Ἂν ἔ­χεις λί­γα, μὴ φο­βη­θεῖς ἀ­πὸ αὐ­τὰ τὰ λί­γα νὰ δί­νεις ἐ­λε­η­μο­σύ­νη. Δὲν θὰ στε­ρη­θεῖς. Ὅ­ταν κά­νεις ἐ­λε­η­μο­σύ­νη, θη­σαυ­ρί­ζεις γιὰ τὸν ἑ­αυ­τό σου σὲ ἡ­μέ­ρα ἀ­νάγ­κης. Για­τὶ ἡ ἐ­λε­η­μο­σύ­νη σὲ λυ­τρώ­νει ἀ­πὸ τὸν θά­να­το καὶ δὲν σὲ ἀ­φή­νει νὰ εἰ­σέλ­θεις στὸ σκο­τά­δι του. Ἡ ἐ­λε­η­μο­σύ­νη εἶ­ναι δῶ­ρο ἀ­γα­θὸ γιὰ ὅ­λους ἐ­κεί­νους ποὺ τὴν κά­νουν ἐ­νώ­πιον τοῦ Θε­οῦ.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Λόγος εις τον Ευαγγελισμόν της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών και Αειπαρθένου Μαρίας

Όταν της είπε με σαφήνεια ο Γαβριήλ ότι θα γεννήση τον ίδιο τον Θεό -γιατί αυτό φανέρωσε λέγοντας ότι αυτός που θά γεννηθή «βασιλεύσει επί τον οίκον Ιακώβ εις τους αιώνας και της βασιλείας αυτού ουκ έσται τέλος»- η Παρθένος δέχθηκε την είδηση με χαρά, σαν να άκουσε κάτι συνηθισμένο, κάτι που δεν ήταν καθόλου παράξενο ούτε αταίριαστο προς αυτά που συνήθως συμβαίνουν. Κι έτσι με γλώσσα μακαρία, με ψυχή καθαρή από ανησυχίες, με σκέψεις γεμάτες γαλήνη: «Ιδού η δούλη Κυρίου, είπε, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου». Αυτά είπε κι αμέσως όλα πραγματοποιήθηκαν. «Και ο Λόγος σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν».

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Σύναξη Νέων Παναγίας Βλαχερνών Παλλήνης 23.3.2015

Ιερά Μητρόπολις Μεσογαίας και Λαυρεωτικής 
Κοινότητα Νέων «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ»
Ιερός Ναός Παναγίας Βλαχερνών Παλλήνης


Νεανική Σύναξη

«Η Μεγάλη Εβδομάδα»

«Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός...»
«Τὸν νυμφῶνά σου βλέπω, Σωτήρ μου κεκοσμημένον, καὶ ἔνδυμα οὐκ ἔχω...»


Με τη Χάρη του Θεού, τη Δευτέρα 23/3/2015 στις 19:00 θα γίνει Σύναξη Νέων (περίπου 18-35 ετών) 
στο Ναό μας.


Σ᾿ αυτή τη Σύναξη θα αναλύσουμε τα κύρια γεγονότα και νοήματα της Μεγάλης Εβδομάδος.
Επίσης θα προσεγγίσουμε ερμηνευτικά κάποιους βασικούς ύμνους. 

Θα προηγηθεί η κατανυκτική ακολουθία του Μ. Κανόνος στις 17:30.

Καλή Ανάσταση!

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Συσκευασία τροφίμων σε κούτες για τους συνανθρώπους μας 19/03

Αγαπητά μέλη,

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι η συσκευασία τροφίμων θα συνεχιστεί την Πέμπτη 19 Μαρτίου.
Η συσκευασία θα γίνει στην Αποθήκη Τροφίμων που βρίσκεται στο υπόγειο του Ι. Προσκυνήματος Αναστάσεως Χριστού Σπάτων (πρόσβαση από το γκαράζ). Ώρα έναρξης στις 6:30μμ.

Ευχαριστούμε θερμά για την μέχρι τώρα ανταπόκρισή σας.


Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Σύναξη Νέων στα Γλυκά Νερά 14.3.2015

Αγαπητοί φίλοι,

Μέσα στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η Εκκλησία μας έχει τοποθετήσει μία από τις πιο όμορφες Ακολουθίες της, τον Ακάθιστο Ύμνο, τους "Χαιρετισμούς" προς την Θεοτόκο. Πρόκειται για μια Ακολουθία με μεγάλα νοήματα και πνευματικό βάθος.

Αυτό το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015, ώρα 18.30 μ.μ., σας περιμένουμε στη Σύναξη Νέων στα Γλυκά Νερά, για να ερμηνεύσουμε και να προσεγγίσουμε τη Δ' Στάση των Χαιρετισμών.

Στόχος μας, μέσα από αυτή τη σειρά συναντήσεων, να προετοιμαζόμαστε κατά το δυνατόν περισσότερο, ώστε, με τη χάρη του Θεού, να συμμετέχουμε πιο ενεργά, στην Ακολουθία των Χαιρετισμών που τελείται αυτή την περίοδο στην Εκκλησία μας.

Οι συναντήσεις μας γίνονται στη Νεανική Εστία του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Γλυκών Νερών. Παρακαλείστε να έχετε μαζί το κείμενο του Ακαθίστου Ύμνου για να διευκολύνεσθε στην παρακολούθηση.

Σας περιμένουμε!

* Η Σύναξη Νέων απευθύνεται σε νέες και νέους, ηλικίας 18-35 ετών περίπου

"ΒΑΣIΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ" 20-24 Απριλίου 2015

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ "ΓΑΛΙΛΑΙΑ"
7o ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ "ΒΑΣIΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ  ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ"
20-24 Απριλίου 2015






Συσκευασία τροφίμων σε κούτες για τους συνανθρώπους μας 10/03 και 12/03

Αγαπητά Μέλη,

Και φέτος το Πάσχα, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητροπόλεώς μας, θα διανεμηθούν τρόφιμα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, αξιοποιώντας το δίκτυο των ενοριών.

Η Κοινότητά μας έχει την ευκαιρία και ευλογία να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία αυτή, και συγκεκριμένα στη συσκευασία των τροφίμων σε κούτες (περίπου 400 κούτες).

Για αυτή την εβδομάδα, η δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10/03 και την Πέμπτη 12/03 στην Αποθήκη Τροφίμων στο Ι. Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού Σπάτων (Αγίου Δημητρίου 23, Σπάτα) με ώρα έναρξης στις 6:30μμ. Η συσκευασία θα γίνει στο υπόγειο του προσκυνήματος και η πρόσβαση είναι από το γκαράζ.

Για την επόμενη εβδομάδα, και εφόσον χρειαστεί, θα σταλεί νέα ανακοίνωση.

Σας περιμένουμε να συνδιακονήσουμε σε αυτή την ευκαιρία που ελπίζουμε ότι θα δώσει λίγη παρηγοριά σε πολλούς συνανθρώπους μας.

--
Εκ μέρους της συντονιστικής της ομάδας
Ορθόδοξη Μαθητεία - Κοινότητα Νέων Μεσογαίας κ Λαυρεωτικής

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Ιερό Προσκύνημα του Χριστού Σπάτων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ & ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς Κυριακῆς τῆς Σταυροπροσκυνήσεως, ἀπὸ τὴν Παρασκευὴ 13 Μαρτίου ἐ.ἔ. καὶ ὅλη τὴν Δ΄ Ἑβδομάδα τῶν Νηστειῶν, στὸ Ἱερὸ Προσκύνημα Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ στὰ Σπάτα θὰ ἐκτεθεῖ σὲ προσκύνηση ἕνα ἱερὸ κειμήλιο, πολύτιμος πνευματικὸς θησαυρὸς τοῦ Ἱεροῦ Προσκυνήματος, ὁ καινούργιος Ξυλόγλυπτος Σταυρός του, ὁ ὁποῖος φέρει ἐμφυτευμένο ἱκανὸ τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, τὸ ὁποῖο ἐδωρήθη στὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς ἀπὸ τὸν Καθηγούμενο τῆς Ἱ.Μ.Μ. Βατοπαιδίου τοῦ Ἁγίου Ὄρους, Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτη κ. Ἐφραίμ, ἐνῷ στὴ βάση του ὑπάρχει εὐμεγέθης λίθος ἐκ τοῦ βράχου τοῦ Ἱεροῦ Γολγοθᾶ, προσφορὰ τοῦ Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ἱεροσολύμων κ. Θεοφίλου του Γ΄.

Τὴν Κυριακὴ τῆς Σταυροπροσκυνήσεως, 15 Μαρτίου, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θὰ χοροστατήσει στὸν Ὄρθρο, θὰ προεξάρχει στὴ Θεία Λειτουργία καὶ θὰ κηρύξει ἐπικαίρως.

Τὸ ἀπόγευμα τῆς ἴδιας μέρας, στὶς 6:30μ.μ., ὁ Σεβ. Ποιμενάρχης μας θὰ χοροστατήσει στὸν Κατανυκτικὸ Ἑσπερινό, στὸ τέλος τοῦ ὁποίου θὰ ὁμιλήσει ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, ἱεροκήρυκας τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν καὶ Δ/ντὴς τοῦ Ἰδιαιτέρου Γραφείου τοῦ Ἀρχιεπισκόπου, μὲ θέμα: "Τὰ ἅγια, ἄχραντα καὶ ἀμώμητα χέρια τοῦ Χριστοῦ".

Στὸ πλαίσιο τοῦ τριημέρου τῆς Κυριακῆς τῆς Σταυροπροσκυνήσεως, θὰ λειτουργήσει Ἔκθεση Χριστιανικοῦ Βιβλίου στὴν αἴθουσα τοῦ Ἱεροῦ Προσκυνήματος καὶ μὲ τὴν εὐθύνη τῶν ἐκδόσεων «Ἐν πλῷ», ἀπὸ τὴν Παρασκευὴ 13 Μαρτίου μέχρι καὶ τὸ βράδυ τῆς Δευτέρας 16 Μαρτίου ἐ.ἔ.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Συσκευασία τροφίμων σε κούτες για τους συνανθρώπους μας 10/03 και 12/03

Αγαπητά Μέλη,

Και φέτος το Πάσχα, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητροπόλεώς μας, θα διανεμηθούν τρόφιμα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, αξιοποιώντας το δίκτυο των ενοριών.

Η Κοινότητά μας έχει την ευκαιρία και ευλογία να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία αυτή, και συγκεκριμένα στη συσκευασία των τροφίμων σε κούτες (περίπου 400 κούτες).

Για αυτή την εβδομάδα, η δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10/03 και την Πέμπτη 12/03 στην Αποθήκη Τροφίμων στο Ι. Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού Σπάτων (Αγίου Δημητρίου 23, Σπάτα) με ώρα έναρξης στις 6:30μμ. Η συσκευασία θα γίνει στο υπόγειο του προσκυνήματος και η πρόσβαση είναι από το γκαράζ.

Για την επόμενη εβδομάδα, και εφόσον χρειαστεί, θα σταλεί νέα ανακοίνωση.

Σας περιμένουμε να συνδιακονήσουμε σε αυτή την ευκαιρία που ελπίζουμε ότι θα δώσει λίγη παρηγοριά σε πολλούς συνανθρώπους μας.

--
Εκ μέρους της συντονιστικής της ομάδας
Ορθόδοξη Μαθητεία - Κοινότητα Νέων Μεσογαίας κ Λαυρεωτικής
...

Κατευθυνθήτω η προσευχή μου - βυζ. χορός "Εν ψαλτηρίω "

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Ἡ σιωπή καί ὁ λόγος τοῦ ἁγ. Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ (Μαντζαρίδης Γεώργιος)

 Δυό μέρες τοῦ ἔτους ἀφιερώνονται στή μνήμη τοῦ ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ, Ἀρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης. Ἡ δεύτερη Κυριακή τῶν Νηστειῶν τῆς Μ. Τεσσαρακοστῆς καί ἡ 14η Νοεμβρίου. Τή δεύτερη Κυριακή τῆς Μ. Τεσσαρακοστῆς, πού ἔρχεται ὡς προέκταση τῆς Κυριακῆς τῆς Ὀρθοδοξίας, γιορτάζεται ἡ νίκη τῆς διδασκαλίας του ἐναντίον τῶν αἱρετικῶν ἀντιλήψεων τῶν ἀντιπάλων του. Στίς 14 Νοεμβρίου, τιμᾶται ἡ πρός τόν Κύριον ἐκδημία του. Ἡ δεύτερη Κυριακή τῶν Νηστειῶν μᾶς θυμίζει περισσότερο τό λόγο τοῦ ἁγίου Γρηγορίου. Ἡ 14η Νοεμβρίου μᾶς θυμίζει περισσότερο τή σιωπή του.
Στίς 14 Νοεμβρίου τοῦ 1359 ὁ ἅγιος Γρηγόριος ὁ Παλαμᾶς, πού λάμπρυνε γιά δωδεκάμισι χρόνια τόν ἀρχιεπισκοπικό θρόνο τῆς Θεσσαλονίκης καί καθοδήγησε μέ σοφία καί αὐταπάρνηση τούς πιστούς της σιώπησε ὁριστικά. Φορέας τῆς σιωπῆς του εἶναι τά ἱερά λείψανά του, πού ἀποτελοῦν μίαν ἀνεκτίμητη παρακαταθήκη γιά τήν Ἐκκλησία τῆς Θεσσαλονίκης. Ἀλλά καί ὁ λόγος τοῦ ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ, πού διατηρεῖται ὡς σήμερα μέ τά πολυάριθμα συγγράμματά του, συχνά ἀναφέρεται στή σιωπή καί τήν ἡσυχία, πού μέ τόση ἐπιμέλεια ἄσκησε καί ὁ ἴδιος στή ζωή του ὡς ἡσυχαστής μοναχός.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Νεανική σύναξη στην Παλλήνη 9/3/2015

Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής
Ιερός Ναός Παναγίας Βλαχερνών Παλλήνης
Κοινότητα Νέων «Ορθόδοξη Μαθητεία»
 Νεανική Σύναξη


 «Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας μας»


Με τη Χάρη του Θεού, τη Δευτέρα 9/3/2015 στις 19:00 θα γίνει Σύναξη Νέων (περίπου 18-35 ετών) στο Ναό μας.

Σ᾿ αυτή τη Σύναξη θα συνεχίσουμε (και θα ολοκληρώσουμε)  την ερμηνεία και ανάλυση των
Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Καλό υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής!

Σύναξη Νέων - Γλυκά Νερά - Σάββατο 7 Μαρτίου

Ιερά Μητρόπολις Μεσογαίας και Λαυρεωτικής 
Κοινότητα Νέων «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ»
Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Γλυκών Νερών
"Χαιρετισμοί"
Σειρά Συναντήσεων



Αγαπητοί φίλοι,
Μέσα στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η Εκκλησία μας έχει τοποθετήσει μία από τις πιο όμορφες Ακολουθίες της, τον Ακάθιστο Ύμνο, τους "Χαιρετισμούς" προς την Θεοτόκο. Πρόκειται για μια Ακολουθία με μεγάλα νοήματα και πνευματικό βάθος.

Αυτό το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015, ώρα 18.30 μ.μ., σας περιμένουμε στη Σύναξη Νέων σταΓλυκά Νερά, για να ερμηνεύσουμε και να προσεγγίσουμε τη Γ' Στάση των Χαιρετισμών.

Στόχος μας, μέσα από αυτή τη σειρά συναντήσεων, να προετοιμαζόμαστε κατά το δυνατόν περισσότερο, ώστε, με τη χάρη του Θεού, να συμμετέχουμε πιο ενεργά, στην Ακολουθία των Χαιρετισμών που τελείται αυτή την περίοδο στην Εκκλησία μας.

Οι συναντήσεις μας γίνονται στη Νεανική Εστία του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Γλυκών Νερών. Παρακαλείστε να έχετε μαζί το κείμενο του Ακαθίστου Ύμνου για να διευκολύνεσθε στην παρακολούθηση.

Σας περιμένουμε!

* Η Σύναξη Νέων απευθύνεται σε νέες και νέους, ηλικίας 18-35 ετών περίπου

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Εθελοντική Δράση: Τοποθέτηση Τροφίμων σε Ράφια 5/03/2015

Αγαπητά μέλη της κοινότητας, σας γνωστοποιούμε ότι την Πέμπτη 05/03/2015 θα χρειαστούμε την βοήθειά σας για να συνεχιστεί η τοποθέτηση των διαφόρων ειδών τροφίμων στο Ι. Προσκύνημα της Αναστάσεως του Χριστού στα Σπάτα, από τις 6:30  το απόγευμα έως τις 8:30 το βράδυ. Η τοποθέτηση γίνεται στο υπόγειο του προσκυνήματος και η πρόσβαση γίνεται από το γκαράζ.
Υπάρχουν πολλά τρόφιμα προς τοποθέτηση και θα χρειαστούν όσοι το δυνατόν περισσότεροι εθελοντές. Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σας και σας περιμένουμε και αυτήν την φορά !

Άγιος Νικόλαος Πλανάς (2 Μαρτίου)

Ιδιαίτερη πατρίδα του Αγίου ήταν η Νάξος. Σ’αυτό το όμορφο νησί των Κυκλάδων γεννήθηκε το 1851 απο γονείς εύπορους και πιστούς. Απο μικρό παιδί αγαπούσε την εκκλησία και πολύ συχνά συνήθιζε να πηγαίνει στο μικρό εκκλησάκι που υπήρχε κοντά στο σπίτι του και να ψάλλει ο,τιδήποτε ήξερε. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών έμεινε ορφανός από πατέρα και η μητέρα του αναγκάστηκε να πάρει τα παιδιά της και να φθάσει στην Αθήνα. 
Τρία χρόνια αργότερα ο νεαρός Νικόλαος παντρεύτηκε και απέκτησε ένα γιό.
Λίγο χρόνο έμεινε με τη σύζυγό του. Η επιθυμία του να αφιερώσει τη ζωή του στο Θεό ήταν μεγάλη και ο Κύριος βλέποντας την αγάπη και τις θερμές προσευχές του, τον βοήθησε να εκπληρώσει την επιθυμία του. Έτσι, στις 28 Ιουλίου 1879 στον ναό της Μεταμορφώσεως στη Πλάκα, έγινε διάκονος. Σύντομα, αφού και η σύζυγος του είχε ήδη αποβιώσει, μοίρασε όλη την περιουσία που είχε. Ο ίδιος παρέμεινε ταπεινός και φτωχός, στηρίζοντας σ΄ολόκληρη τη ζωή του στην αγάπη του Θεού. Πέντε χρόνια αργότερα, χειροτονήθηκε ιερέας και απο εκείνη τη στιγμή άρχισε πού αυστηρή άσκηση καθώς η προσευχή ποτέ δεν έλειπε απ΄τα χείλη και την ψυχή του.